Ik ben ‘6 van 6’

Afgelopen week bekeek ik een filmpje met de titel ‘Ik ben 6 van 6″. De hoofdrolspelers vertellen hoe het is om met een licht verstandelijke beperking te leven.

De gemeente Amsterdam wil met deze film meer begrip kweken voor deze bijzondere doelgroep. Bij mensen met een beperking komt relatief veel eenzaamheid voor. Volgens Movisie gaat het om maar liefst 62 %.

In Nederland heeft een op de zes een verstandelijke beperking. De persoon is, in vergelijking tot degene die normaal begaafd is, iets minder snel van begrip. Ook heeft de persoon wat meer moeite om zich aan te passen aan de eisen van zijn omgeving. Een licht verstandelijke beperking herken je niet direct. Het is niet aan het uiterlijk te zien.

Maar als ze moeten opboksen tegen te hoge verwachtingen, geeft dat stress of problemen in de omgang. Veel mensen vatten dat op als onwil, maar ze kunnen niet anders.

Mensen met een licht verstandelijke beperking willen heel graag deel uitmaken van de samenleving. Er wordt te weinig rekening met ze gehouden. Vaak wordt er op hen neergekeken. Zoals een 22-jarig meisje afgelopen zaterdag in Volkskrant Magazine treffend zei: “Mensen met een perfect IQ zien vaak niet hoe hard wij moeten knokken. Ik ben niet zielig. Ik ben beperkt”.

Daarom willen ze juist in plaats van ‘1 van de 6’, voortaan ‘6 van de 6’ zijn. Dan is het wel echter nodig dat die andere ‘5 van de 6’ wat meer begrip en geduld voor hen tonen.

Ik doe mee. U ook?

Deze column verscheen op 1 februari in de “SA!”

 

Bent u ook benieuwd geworden? Het is een erg ontroerend filmpje. U kunt het hier bekijken.

https://vimeo.com/247106731